2
Лютий 2018року
слово редактора

Від знання до осягнення

Мушка-одноденка не відає про зміну дня і ночі…
З маленьким знанням не осягнути великого.
Чжуан-цзи
Дізнатися, переконатися, скласти уявлення, збагнути, проникнути в суть, усвідомити, осягнути. У цих словах — еволюція інтелектуального життя людини. Ми дізнаємося щось нове — вірш, афоризм, факт, новину — і наш унікальний розум уявляє, форматує, доходить висновку, запам’ятовує.
Нині ми свідки того, як послаблюється позиція слова «дізнаватися»: інформація — не проблема. Раніше ми захоплювалися людьми, які могли з ходу розповісти про те, хто такий Брахма, яка столиця Лівану чи як влаштований устрій у вулику. А зараз ідемо по ці знання в інтернет. Чи давно ви чули вираз «ходяча енциклопедія»? Отож бо! Бо енциклопедія — це самі лише факти. Хоча справедливості заради слід зазначити: момент, коли ми дізнаємося про щось, — це точка введення, поштовх, грунт для розвитку.
Поліпшувати ваше професійне життя й давати йому новий поштовх — основне завдання журналу «Заступник директора школи». І тому його наповнення — не теорія, а практика, унікальний досвід, аналітика. Так, зі шпальт числа, яке тримаєте в руках, ви дізнаєтеся:
  • чи змінилася процедура інструктажів учнів з прийняттям у новій редакції Положення про порядок проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці та безпеки життєдіяльності;
  • що міжшкільний проект онлайн вам під силу;
  • як пояснити почастішання суїцидальних проявів у підлітків;
  • у чому відмінність активних дітей від гіперактивних тощо.
У журналі багато й іншої інформації — цікавої та корисної. Нехай вона допоможе розв’язати складне й осягнути незрозуміле.
Приємного читання та до зустрічі і в друкованому, і в електронному журналах! Нехай щастить!

З повагою
головний редактор               Ірина Лахнеко
РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ
БЕХ І. Д. — директор Інституту проблем виховання НАПН України, д-р психол. наукСАВІНОВА Н. В. —шеф-редактор методичних видань напряму «MCFR Освіта»
РЕПЧАНСЬКА Т. А. — науковий співробітник сектору організації заходів відділу організації конкурсів та подій Державної наукової установи «Інститут модернізації змісту освіти» Міністерства освіти і науки УкраїниСВЯТЕНКО О. В. — головний спеціаліст відділу загальної середньої освіти та інклюзивного навчання Департаменту освіти і науки, молоді та спорту виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації)
ГОРПЕНКО Л. М. — методист районного науково-методичного центру управління освіти Голосіївської районної в м. Києві державної адміністрації, канд. пед. наукЦИМБАЛ І. І. — директор Департаменту освіти і науки Луганської обласної державної адміністрації
ДВОРЕЦЬКА Т. М. — начальник Яготинського районного відділу освіти, Київська обл.ЧЕЛОМБІТЬКО В. Ю. — перший заступник начальника Департаменту освіти і науки, молоді та спорту виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації)
ЄРЕСЬКО О. В. — експерт з питань освіти 
ЕКСПЕРТНА РАДА
ВАСИЛЬЄВА О. В. — заступник директора з виховної роботи спеціалізованої загальноосвітньої школи № 291, КиївМАЗАЄВА Л. А. — директор спеціалізованої школи № 173 з поглибленим вивченням іноземної мови, Київ

Київ 2018

№ 2, 2018
Онлайн-співпраця у міжшкільному навчальному проекті: алгоритм для старту