3
Березень 2018року
слово редактора

Школа для Петрика П’яточкіна

        ― Мені до школи ще отак? (Показує на пальцях.)
        ― Давай гратися в школу. Це буква «Андрій».
        ― Це ж прекрасно, що в школі не треба спати! (Стрибає.)
Наше професійне життя тісно переплетене з особистим. Влучна цитата, прочитаний колись художній твір чи наукова стаття, настанова викладача інституту, просто цікавий випадок ― будь-що може стати в пригоді редактору, коли він готує матеріал. І навпаки ― робота допомагає у приватному житті. Так, у моєму випадку, бути обізнаною зі «шкільними» новинами, стежити за новаціями означає розуміти, чого я хотіла б для своєї дитини, переконуватися у тому, що і хороших шкіл, і чудових педагогів не бракує.
Як навчатиметься мій син? Чи слухатиме вчителя? Всидить чи розбігатиметься? Чи бути слухняним намагатиметься? Як йому буде в школі? І як буде вчителю з ним? Упевнена, ці питання турбують нині усіх батьків. Бо непосидючість сучасних петриків п’яточкіних ― це радше правило, ніж виняток. Наспівати їм «Всі рядком ставайте, діти» ― це те саме, що й промовчати. І чи знайдеться той учитель, який зацікавить, знайде потрібні слова й інтонації. Страхи, надії і сподівання...
Наприкінці зими Уряд затвердив новий Державний стандарт початкової освіти. Тож саме початкова школа стала лейтмотивом числа журналу, який ви тримаєте в руках. Окрім публікації про Держстандарт, ви прочитаєте про те, як:
  • оцінити роботу заступника директора в початковій школі;
  • здійснити моніторинг мотиваційного середовища;
  • створювати онлайн-анкети для батьків тощо.
Звісно, на шпальтах журналу багато й іншої інформації ― цікавої і корисної. А ще більше інформації ― в електронному журналі ezavuch.mcfr.ua. Заходьте, читайте, завантажуйте, проходьте інтерактивні тести, коментуйте!
До зустрічі й нехай щастить!

З повагою
головний редактор               Ірина Лахнеко
РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ
БЕХ І. Д. — директор Інституту проблем виховання НАПН України, д-р психол. наукСАВІНОВА Н. В. —шеф-редактор методичних видань напряму «MCFR Освіта»
РЕПЧАНСЬКА Т. А. — науковий співробітник сектору організації заходів відділу організації конкурсів та подій Державної наукової установи «Інститут модернізації змісту освіти» Міністерства освіти і науки УкраїниСВЯТЕНКО О. В. — головний спеціаліст відділу загальної середньої освіти та інклюзивного навчання Департаменту освіти і науки, молоді та спорту виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації)
ГОРПЕНКО Л. М. — методист районного науково-методичного центру управління освіти Голосіївської районної в м. Києві державної адміністрації, канд. пед. наукЦИМБАЛ І. І. — директор Департаменту освіти і науки Луганської обласної державної адміністрації
ДВОРЕЦЬКА Т. М. — начальник Яготинського районного відділу освіти, Київська обл.ЧЕЛОМБІТЬКО В. Ю. — перший заступник начальника Департаменту освіти і науки, молоді та спорту виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації)
ЄРЕСЬКО О. В. — експерт з питань освіти 
ЕКСПЕРТНА РАДА
ВАСИЛЬЄВА О. В. — заступник директора з виховної роботи спеціалізованої загальноосвітньої школи № 291, КиївМАЗАЄВА Л. А. — директор спеціалізованої школи № 173 з поглибленим вивченням іноземної мови, Київ

Київ 2018

№ 3, 2018
Державний стандарт початкової освіти: ознайомлюємося з «гарячим» нормативним документом